Ще се чукаме с български яйца за Великден 17.03 | 10:47

Цената им ще е по-ниска от миналогодишната, твърдят производители

От Десислава Маданска

Яйцата, които ще се продават тази година за Великден, ще са основно български. Миналата година за празника можеха да се купят полски яйца, които дори бяха на по-ниски цени от българските.

По думите на производителя Иван Иванов обстановката на българския пазар за производителите на яйца преди Великден е коренно различна от миналата година. Тази година Възкресение Христово за православните християни и за католиците е на една и съща дата - 20 април.

"Това е много важно за нас, защото миналата година в празниците имаше разлика от над 30 дни и се осъществи масиран внос на евтини яйца, най-вече от Полша, който срина нашия пазар”, обясни Иванов.

Според него обаче е възможно големите търговски вериги да направят дъмпинг и за този Великден, информира в. "Монитор".

Иванов посочи, че очаква цените на яйцата този Великден да са по-ниски в сравнение с миналата година. В момента едно яйце размер М излиза от завода на цена 17 стотинки с ДДС, срещу 19 стотинки от миналия Великден, а L е 19 стотинки, срещу 20 стотинки от миналата година. В търговската мрежа едно яйце се продава средно за 22 стотинки.

Той алармира, че нерегламентираната търговия с яйца домашно производство продължава. Най-често яйцата се предлагали от багажници на автомобили срещу 20 стотинки за бройка. Яйцата са без всякакви етикети за производство и срок на годност.

Иванов припомни, че българските производители продават яйца само от щастливи кокошки.

"От 2012 г. нещастни кокошки в България няма”, припомня Иванов.

Щастливите снасят яйцата си в специални клетки със завески, за да не се срамуват от съседките си. Освен това, за да не се стресират носачките на яйцата от рязкото настъпване на деня и нощта, специално устройство имитира и здрачаване.

Заради наближаващите празници повечето фирми са спрели износа и са се насочили основно към вътрешния пазар. Най-често продукцията се експортира към Кипър, Германия, Румъния и Италия.  

Водещи

Най-четени