Ще си сътрудничим с Westinghouse в ядрената енергетика 14.06 | 10:16

БЕХ и Westinghouse ще проучат възможности за удължаване на живота на 5 и 6 блок на „Козлодуй“

От Деляна Петкова

"Правителството прави всичко възможно 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй” да продължат да работят поне с още 10 години повече”, коментира премиерът Бойко Борисов при подписването на Меморандум за разбирателство за проучване на възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетиката между Българския енергиен холдинг и Westinghouse Electric Company LLC.

Подписи под документа от страна на Българския енергиен холдинг поставиха Мая Христова и Йордан Георгиев – изпълнителни директори на БЕХ и от името на Westinghousе – Андерс Джаксън – президент на компанията за Европа.

Двете страни ще си сътрудничат в дейностите за удължаване живота на действащите блокове на АЕЦ "Козлодуй" и електронните системи за контрол и измервания, както и при извеждането от експлоатация и демонтирането на четирите изключени блока в централата, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В обхвата на меморандума се включват и въпроси, свързани с използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво, както и проекти за изграждане на нови ядрени мощности.

Американската компания има сериозен опит в извеждането от експлоатация на реактори с водно-водна система за охлаждане (каквито са реакторите в АЕЦ Козлодуй).

Експлоатационният срок на двата реактора в АЕЦ "Козлодуй" изтича съответно до 2017 и 2019 година, припомнят от правителстваната информационна служба.

По думите на премиера в областта на ядрената енергетика страната ни ще се ръководи на първо място от сигурността, а едва след това идва цената, ефективността и диверсификацията.

"Имайки меморандума с Westinghousе, с Areva, както и с руската компания, ние вече можем да избираме доставчика на ядреното гориво”, допълни Борисов.

Правителството дава равен шанс и възможности на евроатлантическите партньори да участват в модернизирането, строежа, поддръжката и достигането на максималната сигурност в ядрената енергетика, която Европа иска от България, смята още той.

"Действаме при ясни условия, където очакваме най-доброто и където създаваме условия за честна надпревара и конкуренция, така че бенефициентът да е българската енергетика”, заяви и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй” са в отлична кондиция, с изцяло подменени системи за контрол, а атомната ни централа е най-проверяваната централа в Европа, а може би и в света - от 90-та година досега централата е проверявана от 35 различни експертни мисии, допълни още той.

Водещи

Най-четени