Ще стигнат ли дървата за огрев тази зима? 16.11 | 10:42

Според ГЕРБ няма да има проблем с дървата, опозицията е на друго мнение

От Ралица Стоянова

Ще стигнат ли дървата за огрев тази зима, разискваха депутатите в парламента днес.

Добивът и реализацията на дърва за огрев от държавните гори бележат годишен ръст от 5 - 10% откакто ГЕРБ са на власт. Тази година очакванията са за 14%. Това каза председателят на Комисията по земеделието и горите в парламента Десислава Танева относно питане от депутата Димчо Михалевски към министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за дългосрочната политика на правителството за гарантиране на населението на достъпна дървесина за огрев, информира агенция "Фокус”.

Средната цена на дървата за огрев, които могат да си ги добиват сами, е с 35% по-ниска отколкото дървата за огрев, които се добиват чрез търговски навременен склад.

Няма нито един кмет, който да се е оплакал, че списъкът на нуждаещите се от дърва за огрев не е изпълнен. Това каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.  "На вратата на всяко горско стопанство е написано много ясно – дърва за огрев от 38 до 50 лева, в зависимост дали човекът си ги извозва сам или не", добави той.

"Заплатите в горската система бяха едни от най-ниските. Горските мизерстваха и всички им се подиграваха. Откакто са създадени горските предприятия, заплатите са увеличени два пъти", посочи депутатът.

"Съвсем сте се откъснали от реалността в България. Не е вярно, че проблемът с дървата за огрев е решен, заяви депутатът от ПГ на ДПС Юнал Тасим. Кметът на Момчилград е писал на министъра на земеделието и храните, че 70% от населението на региона няма дърва за огрев, посочи депутатът.

До момента в Кърджали има 100% доставени дърва за населението. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Проблемът в Момчилгтад ще бъде отстранен, обеща тя. Цените на дървата за Кърджалийския регион – 24,50 лева иглолистните; 31,29 лева са широколистните на склад без ДДС.

"Най-яростните критици на практиките за добив на дървесина, които прилагат от ГЕРБ, са първооткривателите на тези практики. Практиките са преди всичко на ДПС". Това каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според него дискусията за дървата за огрев прилича на поредния опит да се прави ПР акция и да се печелят дивиденти от тема, която е чувствителна за хората.

През 1985 г. добивът на дървесина в България беше 4,5 млн. кубически метра. Днес сигурно е много повече от 14,5 млн. кубически метра. Минали са 30 години, за които гората нараства прираста си. В МЗХ нямат сериозни анализ за това какъв ресурс има в момента България, изтъкна Костов. Според него земеделският министър трябва да отговори на въпроса "Защо газим вода, а ходим жадни".

Водещи

Най-четени