Ще финансират безвъзмездно европрограми от бюджета  13.11 | 19:05

6,8 млрд. лв. ще бъдат директно предоставени на бенефициентите по различни проекти

От iNews.bg

Финансиране на стойност 6,8 млрд. лв. ще бъде отпуснато безвъздмезно чрез процедури по европрограми през 2015 г. По време на свое заседание Съветът за координация по управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС) към Министерски съвет (МС) съграсува проектите на Индикативни годишни работни програми за следващата година на инструментите с европейско финансиране в България.

"Обмисляме план да отворим авансово някои схеми, които да финансираме заемообразно с пари от националния бюджет”, обясни вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Той смята, че ако това не бъде направено, има риск от сериозно забавяне на финансиранията за новия програмен период.

Въпросните работни програми стартират изпълнението на новите оперативни програми в България за периода 2014-2020 г. Предложените в тях дейности са индикативни и обхващат тези части от програмите, които са вече твърдо договорени с Европейската комисия, пише в-к "24 часа".

Очаква се безвъзмездното финансиране да бъде директно предоставяно на бенефициентите по проекти свързани с пречистване на отпадъчните води, управлението на отпадъци, превенцията от наводнения и свлачища, развитието на регионалните пътища и други. В това число влизат и ремонта на жп линията "Пловдив-Бургас", АМ "Струма" - Лот 3 "Благоевград-Сандански", както и построяването на третия лъч на метрото в София.

Заедно с това финансиране ще получат и процедури за насърчаване на устойчивото рибарството и устойчивите аквакултури, подкрепа на общата политика в областта на рибарството, както преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Водещи

Най-четени