Щонов: Трябва ни фонд за подпомагане на енергийно бедните 04.09 | 13:52

Основен приоритет в енергетиката е удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

От Мария Стоянова

Нужна е промяна в ценовия модел на електроенергията. Също така трябва да се направи и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетика Васил Щонов на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според него удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е най-важната задача пред енергетиката.

"Според мен лично, най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове”, допълни Щонов.

Лицензът на 5-и блок изтича в края на 2017 г., а на 6-и – в края на 2019 г.

Щонов заяви, че е направен план, който се състои от две части. Едната част е оценка на състоянието на корпусите, която е важна, тъй като ще даде представа колко елемента трябва да бъдат заменени.

Втората фаза е подменянето на тръби и кранове, самите технически детайли, информира в. "24 часа".

"Получаваме уверения, че лицензът ще бъде продължен на време. Това, което се говори в момента е за 20 години, което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира”, каза още Щонов.

 

По отношение на проблема с ТЕЦ Бобов дол, Щонов обясни, че за него централата в момента работи изцяло на свободния пазар, а нейно задължение е да си намира пазар за електроенергия и да се продава тази електроенергия.

Водещи

Най-четени