Юнският потоп съсипа и тютюна 01.07 | 15:59

Реколтата е с 20% по-малка заради лошото време. Хората от бранша искат промени в законодателството

От Мина Стойчева

Тазгодишната реколта на тютюн у нас ще е с 20% по-малка заради лошото време. За това алармира Цветан Филев, който е председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

До сега в южната част на страната е завършила първата беритба на ориенталския сорт "Басми". В северната и североизточната част на България пък първата беритба на сортовете "Бърлей" и "Кабакулак" все още не е приключила, предаде БТА.

От асоциацията искат в най-кратки срокове депутатите да гласуват поправките в Закона за тютюна и тютюневите изделия. В тях влиза предложението за създаване на регистри за тютюнопроизводителите и за търговците на "зеленото злато". Наред с това се предвижда създаването на тютюнева камара.

По думите на Цветан Филев тези изменения ще бъдат в плюс за предстоящата изкупна компания на растенията. Той подчерта, че в противен случай може да има протести подобни на тези от изминалата 2013 г. 

Специалистът коментира, че законодателните промени в сектора от 2011 г., както и въвеждането на либерализирания пазар, са база, върху която могат да бъдат въведени новите правила.

"Предстоящата промяна е надграждане за оптимизиране на условията на труд на производителите на тютюн", подчерта Филев.

Водещи