Юруш на електронните билети за влака 20.12 | 11:22

Засега ще са само по линиите към морето, а до лятото - в цялата страна

От Десислава Маданска

Купуването на електронни билети за влаковете е вече факт. Първият беше издаден на транспортния министър Данаил Папазов, който представи системата за онлайн резервация и билетоиздаване на БДЖ.

Засега електронни билети могат да се купят само по направленията София - Пловдив - Бургас; София - Карлово - Бургас и София – Варна. Плановете са до лятото да бъде включена и цялата железопътна мрежа. Тогава няма да има нужда и от валидацията на билета - разчитането на бар кода и издаване на контролен талон от кондуктора във влака.

Закупуването на електронен билет става чрез плащане с карта по банков път, като системата връша информация дали плащането е извършено успешно. Електронният билет, на хартиен носител, се съхранява на профила, на който всеки потребител се е регистрирал. В една заявка ще могат да пътуват максимум пет пътника, допълва БТА.

"Надяваме се заради изключителното удобство на системата да има минимум 10% увеличение на пътниците по БДЖ до лятото", коментира Папазов.

По думите му засега не се предвижда на гарите да бъдат поставяни автомати за издаване на билети.

"Знаете в какво състояние са българските железници, системата струва не малко пари, близо 60 000 лв., и затова автоматите ще са на по-късен етап след лятото", коментира Папазов.

Засега отказ от билет може да бъде направен единствено на гише.

Министърът каза още, че 2013 г. е била добра за българските железници. От 707 млн. лв. задължения преди 6 месеца в момента те са намалени на 625 млн. лв. Платени са лихви и главници за 66 млн. лв. Разликата са краткосрочни задължения.

През 2014 год. на кредиторите на БДЖ трябва да бъдат преведени общо 55 млн. лева.

Водещи

Най-четени