Ядем основно вносни месо и зеленчуци 22.04 | 09:43

В условия на бедност не било важно храната да е качествена, а да не е вредна

От Христина Рафаилова

Шопската салата, която предлагаме на туристите, се прави основно от вносни домати. Това каза Лукан Луканов от съюза "Произведено в България" пред БНТ.

Той подчерта, че вносът на чужди продукти е основен проблем за родните производители. Луканов каза, че 70% от зеленчуците у нас са вносни, като например картофи и домати.

90% от месото също идва от вън. Това била причината основната част от колбасите да  се произвеждат с вносни суровини. 

Спред представителя на съюза нашите стоки не са конкурентни на българския пазар, защото държавата не помага в такава степен, както страните в останалата част на Европа.

В някои случай държавата дори пречела, стана ясно от думите му. Луканов попита защо у нас допустимото ниво на вода в пилешкото е 2%, докато в ЕС е 20%. Той подчерта, че понякога управляващите действат необмислено, налагайки подобни изисквания.

По повод качеството на храната Луканов коментира, че в условия на крайна бедност било достатъчно продуктите да не бъдат вредни. 

Водещи

Най-четени