Ядем по-евтини храни, но пушим по-скъпи цигари 13.12 | 17:04

През ноември спрямо предходния месец цените са се вдигнали с 0,6%

От Десислава Маданска

През ноември сме яли по-евтини храни, но сме пушили по-скъпи цигари. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния месец октомври цените на хранителните продукти са се понижили с 0,6%. Същевременно алкохолните напитки и тютюневите изделия поскъпват с 0,4%. Облеклото и обувките пък поскъпват най-много – с 0,6%. Най-голямо увеличение от статистиката отчитат при цените на дрехите и обувките, като за месец то е с 0,6%.

От данните на НСИ става ясно, че през ноември най-много са поскъпнали пиперът – с малко над 14%, газираните напитки – с почти 3%, кафето – с 1,5%, сиренето и пресните млека. Значителен спад на цените са отчели зелето – с цели 24%, ябълките, цитрусите, олиото, брашното.

В групите на нехранителните стоки и услугите най-много са паднали цените на въглищата – с 4,8%, персоналните компютри – с 2%, прахове за пране и други перилни средства – с 1,1%.

В групата, в която влизат жилищата – наеми, текущ ремонт и поддържане, водата, електроенергията, газ и други горива, цените падат с 0,2%. Поевтиняването при жилищното обзавеждане, домакинските уреди е с 0,2%. Цените в здравеопазване пък спадат с 0,1% през ноември спрямо октомври.

От НСИ отчитат дефлация на годишна база за четвърти пореден месец. Инфлацията от началото на годината – ноември 2013 г. спрямо декември 2012 г., е минус 1,9%.

Водещи

Най-четени