Ядем по-скъпи яйца, но по-евтина зелена салата за Великден 14.04 | 13:03

Цената на дрехите и обувките също намалява

От Елица Елефтерова

Хранителните продукти през март поевтиняват с 0,3%. Дрехите и обувките също намаляват (с 0,7%), докато разходите за дома (наеми, текущ ремонт и поддържане) се запазват на нивата си от предходния месец. Това показват данните на Националния статистически институт.

Като цяло през месец март е отчетена дефлация в размер на 0,2% спрямо февруари, а на годишна база цените се свиват с 2,3%. От началото на годината до март цените са се свили с 0,8%.

През март 2014 г. на месечна база поевтиняват също и транспортните разходи (с 0,6%), а поскъпват тютюневите изделия и домакинските уреди. Парите за здраве се запазват на нивото от февруари.

От храните най-сериозно поевтиняват брашното (с 1%), свинското месо (с 0,4%), като каймата поевтинява с 1,3%, а птичето месо и рибата с 0,5%. Цените на олиото и сиренето също са надолу. От зеленчуците с най-много поевтиняват краставиците (с 12,2%), салатите (с 10,6%), както и картофите и лещата.

Хлябът обаче е поскъпнал с 0,2%, както и някои от млечните продукти като млякото и кашкавала. Яйцата също са поскъпнали с 0,8%, а цитрусовите плодове са с 2,8% по-скъпи.

Цената на доматите също продължава да се увеличава като през март се увеличава със 7,7%. Поскъпват също зелето, зрелият боб, морковите и ябълките.

От нехранителните стоки и услуги през март е регистрирано намаление при твърдите горива за битови нужди (с 0,3%), хладилниците - с 1,9%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 1,8 и 1%, горивата са по-малко от процент, услугите по краткосрочно настаняване - с 2,8%, и други.

През март 2014 г. при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано намаление с 0,1%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0,2 и 0,1%.

Индекс на цените за малката кошница

Индексът на цените за малката кошница за март 2014 г. спрямо февруари 2014 г. е 99.9%, а от началото на годината (март 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е 99.9%.

През март цените на стоките и услугите от малката кошница на месечна база отчитат намаление с 0,2% при хранителните продукти, увеличение с 0,1% при нехранителните стоки, а цените на услугите се запазва на нивото от предишния месец.

Водещи

Най-четени