Яйцата и агнешкото поевтиняват преди Великден 25.04 | 17:32

Яйцата вървят по 25-27 ст., цялото агне се търгува за 13,28 лв./кг

От Ралица Стоянова

С наближаването на Великден и Гергьовден традиционните за тези празници храни поевтиняват.

Това показват последните анализи на Министерството на земеделието и храните относно цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, в рамките на периода 3-17 април 2013 г., информира Econ.bg. 

Няколко седмици преди Великден двата проучвани размера яйца са поевтинели с по 2 стотинки, след като цената им от началото на годината остана сравнително стабилна. В последния проучван период яйцата M са се търгували на 25 ст./бр., а тези L – 27 ст./бр.

Отбелязаните намаления на областно ниво са в интервала 3,6-14,8% за малките яйца и 3,3-12,5% за големите, като в левово изражение достигат до 4 стотинки. Те са отчетени съответно в големите вериги в Перник и в малките магазини в Габрово.

Продуктът е по-скъп в големите търговски вериги, като разликата спрямо цените в другите търговски обекти е съответно 3 ст./бр. за яйцата M и 4 ст./бр. за тези L.

Продължават да падат стойностите на дребно на агнешкото месо, като тенденцията обхваща и трите проучвани разфасовки – цяло агне, плешка и бут.

През последните две седмици цената на цялото агне е спаднала с 25 стотинки до 13,28 лв./кг. Между 10 и 17 април са отбелязани три намаления на пазара на дребно – в големите вериги в Бургас (с 6,7% или с 1,05 лв.), в малките магазини в София (с 4,3%) и в тези в Хасково (с 3,6%). Налице са и две увеличения, отчетени в мрежата на ДТО – в областите Кърджали (с 3,8%) и Благоевград (с 2,1%).

Цените на дребно на разфасовката в хипермаркетите са средно с 30 ст./кг по-високи спрямо тези в малките търговски обекти.

Намалението при бута е в размер на 16 стотинки до 13,97 лв./кг.

От трите проучвани разфасовки на месото тук ценовото раздвижване обхваща най-много региони. В отделните области са измерени общо 9 поевтинявания, като най-сериозните са тези в ГТВ във Варна и в Бургас – съответно с 14,7% (2,41 лв.) и с 10,6% (1,75 лв.). Регистрирани са и шест поскъпвания, като най-голямото е това в ДТО в Бургас – с 11,4% (1,35 лв.).

С 42 стотинки е поевтиняла плешката през последните две седмици до 12,97 лв./кг.

На регионално ниво през изминалата седмица са отбелязани девет намаления, от които пет – над 9%. Най-голямото е това в хипермаркетите в Русе – с 15% (1,80 лева). Три от четирите увеличения са регистрирани в мрежата на ГТВ. Най-много разфасовката е поскъпнала в област Бургас – с 11,1% в големите и с 11,4% в малките магазини (с по 1,30 лв.).

Как вървят цените на пилешкото месо, захарта, олиото и брашното, прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени