Ямбол ще си има депо за битови отпадъци 19.01 | 13:01

Изграждането му бе разрешено от ВАС

От Десислава Маданска

Ямбол вече ще има регионално депо за отпадъци. Това става възможно, след като Върховният административен съд (ВАС) излезе с окончателно решение да продължи изграждането на депото.

Строителството бе блокирано от подадена жалба на екологично сдружение, която бе отхвърлено от петчленен състав на съда. Според магистратите няма необходимост да се прави оценка за въздействието на обекта върху околната среда (ОВОС) при предстоящото изграждане на охранителен канал, на трасе за канализация и система за движение на инфилтрата, както и на подземен електрически кабел. Тези съоръжения не попадат в защитена зона и не съществува вероятност да бъдат унищожени или увредени природни местообитания и популации на редки растения и животни, информира БТА.

В депото ще се събират отпадъците от пет околни общини. Изграждането му бе спряно в продължение на година и половина до разглеждането на жалбата от ВАС. Забавянето на строежа и липсата на такова съоръжение доведе до финансови санкции за община Ямбол в размер на близо 1 млн. лв.

Водещи

Най-четени