Япония и САЩ ще връщат най-много дългове тази година 03.01 | 14:16

Общо 5,8 трилиона долара трябва да върнат двете страни през тази година

От Ивайло Ачев

Дългове на стойност 7,6 трилиона долара, чийто падеж изтича през тази година, ще смущават съня на управляващите сили в най-големите държави в цял свят, предаде Bloomberg.

Най-засегнати от връщането на дългове са Япония и САЩ. Страната на изгряващото слънце води, тъй като през 2012 година изтича падежа по задължения на стойност 3 трилиона долара. При САЩ цифрата е 2,8 трилиона долара. На трето място е Италия, която трябва да изплати 428 млрд. долара на кредиторите си. Топ пет се допълва от Франция (367 млрд. долара) и Германия (285 млрд. долара).

Изтичащите падежи са по десетгодишни облигации, като прогнозите на повечето специалисти са, че държавите ще плащат по-висока доходност към края на тази година, отколкото в началото. Според Стюарт Томсън от Ignis Asset Management основанието за тези прогнози е предвиждането, че през лятото ще има най-сериозно забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб и съответно финансовите пазари ще реагират с негативни настроения, което ще повиши доходността по държавните ценни книжа.

Актуалната прогноза на Международния валутен фонд за икономическото развитие на света през тази година сочи растеж от 4%. Предишното предвиждане беше за 4,5% растеж.

Водещи

Най-четени