Япония се намеси на пазара и оскъпи йената 04.08 | 10:07

Страната на изгряващото слънце последва примера на Швейцария

От Ивайло Ачев

В опит да спре поскъпването на йената Японската централна банка (BOJ) се намеси активно на пазарите и ги "наводни" с йени. Интервенцията стана факт, след като Токио официално изяви безпокойство относно твърде силните позиции на японската йена, предаде Ройтерс.

Според официалната информация BOJ е пуснала на пазара 900 млрд. йени. Това веднага оказа влияние и йената поевтиня спрямо щатския долар – един долар вече се разменя за над 79 йени, след като преди интервенцията размяната ставаше при 77,10 йени.

От Японската централна банка потвърдиха, че ще увеличат програмата си за изкупуване на активи с 5 трилиона йени. Така тя ще стане в размер на 15 трилиона йени.

Действията на Япония не бяха неочаквани след като вчера вечерта (03.08.11) Швейцария изненада пазарите и свали лихвата си максимално, на ниво от 0-0,25%. Досега основната лихва в Швейцария беше и без това много ниска – 0-0,75%.

Швейцария отдавна се бори с оскъпяването на франка, което пречи на износа ѝ. От началото на годината швейцарският франк поскъпна с 19% спрямо американския долар.

Най-четени