Японска агенция повиши перспективата пред рейтинга ни 22.10 | 11:50

Заради износа е много вероятно икономиката ни да нарасне с над 2% догодина, смятат от JCR

От Миглена Ивановa

Японската агенция за кредитен рейтинг (JCRА) повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от отрицателна на стабилна, съобщиха от Министерството на финансите. Агенцията е потвърдила кредитния ни рейтинг за дългосрочен дълг в чужда валута ВВВ и в местна валута – ВВВ+, допълват от ведомството.

Рейтингът се основава преди всичко на разумната фискална политика на страната, довела до значително намаляване на държавния дълг и натрупване на голям фискален резерв. Като аргумент за оценката се посочват още поддържането на стабилен валутен борд, разширения производствен капацитет в резултат на солидния приток на субсидии от ЕС и преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ).

Според JCR, външната позиция на страната е подобрена чрез значително намаляване на дефицита по текущата сметка и умерено понижаване на краткосрочния външен дълг.

Предвид силния растеж на износа е много вероятно икономиката да продължи да се възстановява и да отбележи ръст от над 2% през 2011 г., при подем на вътрешното търсене, посочва в анализа си рейтинговата агенция. Това благоприятно икономическо развитие може да помогне на правителството да намали фискалния дефицит до под 3% от БВП през 2011 година, посочват още от агенцията.

Водещи

Най-четени