Японската икономика забавя ход 29.10 | 15:24

Износът на азиатската страна страда от оскъпяването на йената, а от там и цялата индустрия на Япония

От Кристалина Илиева

Бързото икономическо възстановяване на Япония започна все повече да издиша. Макар и да тръгна уверено напред, поведена от стабилния износ, вече четвърти пореден месец нивото на индустриалното производство спада, а потребителските цени намаляват. Производството в японските фабрики страда от забавения ръст на износа и затегната финансовата политика на страната, предаде АФП.

Индустриалното производство е намаляло с 1.9% през септември в сравнение с предходния месец. Най-лошо са засегнати автомобилният, електронен и промишлен сектор, съобщават от министерството на търговията в Япония.

Все пак от институцията се надяват, че индустриалното производство в страната ще се върне в позитивния полюс през ноември с ръст от 1.7%. Уви, повечето анализатори намират тази прогноза за повече от оптимистична. Според тях възстановяване на индустрията не се вижда преди средата на следващата година. Сега състоянието на японското производство е пряко зависимо от чуждестранното търсене, което също намалява.

В момента йената се търгува срещу долара на най-високата си стойност за последните 15 години, смазвайки конкурентоспособността на критично важния за японската икономика външнотъргвски сектор. Силната йена не само прави износа по-скъп, но също така изяжда печалбите на чуждестранните компании, с които Япония търгува.



Най-четени