Блокираните руски туристи ще завършат престоя си у нас безпроблемно 22.08 | 20:39

Отговорността за връщането на клиентите на Bulgarian Vip Tours е на изпращащия туроператор

От Елена Кирилова

Руските туристи у нас, които са настанени чрез българския туроператор Bulgarian Vip Tours (BVT), ще завършат ваканцията си в България безпроблемно, съобщава БТА.

Информацията е от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор, гласи директива 90/314/ на Европейския съюз.

От пресцентъра обясниха, че BVT има сключени договори с общо четири руски фирми. Задълженията на фирмите по договорите се поемат от двата български туроператора.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е било информирано от представители на туристическия бранш за финансовите проблеми на Bulgarian Vip Tours.

Фирмата не е изпълнила своите задължения, съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка "отговорност” на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма, и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си.

Потърпевшите от случващото се в момента са 500 руски туристи, за които по-рано стана ясно, че може да имат проблеми с прибирането си.

Причината е, че Bulgarian Vip Tours обяви, че прекратява дейността си, тъй като от две години се бори с финансови проблеми, настъпили след фалита на руския й партньор "Капитал-Тур”.

От BVT никой не отговори на официалните телефони, посочени на сайта на туроператора.

Водещи

Най-четени