Борисов: От Бузлуджа лесно се говори, но да видим какво се прави 27.07 | 15:00

Премиерът участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов участва в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда в Пловдив, пише novini.bg.

На конференцията присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев. "Вие сте най-големите будители. Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив - завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем. Вече много хора, които живеят в чужбина, искат да се върнат в родината. Една от спънките е, че децата им не знаят български. Къде ще учат? В 10 щата на Америка ние имаме признание. Учителите там са направили голям пробив и успех. За следващата година минимум 2 млн. лв. повече в бюджета ще дадем за изграждане на училища, където българчетата в чужбир да учат родния си език", обеща Борисов.

"Вие сте ми важни, за да можем да подготвим децата там да не са "пречка" да могат родителите да се върнат в родината си", каза Борисов.

"Даваме пари за изтребителите, но там пък даваме нова сигурност. Аз в живота си борч не съм правил. Плащам. Финансирането е последната грижа за образованието", категоричен бе премиерът.

"Майка ми беше учителка. От Бузлуджа лесно се говори, но да видим какво се прави и какво те са направили", каза премиерът.

"Там, където не може да бъде купена сграда, ще се наеме, за да могат децата да учат български", обеща премиерът.

Водещи

Най-четени