Бум в продажбите на дигитални албуми във Великобритания 08.11 | 08:23

Един на всеки четири албума е закупен в дигиталния си вариант

От iNews.bg

Продажбите на дигитални албуми във Великобритания вече надминаха тези от 2010 г. През тази година всеки един на четири албума е закупен онлайн, твърди Британската музикална звукозаписна индустрия (BPI).

Новината се появява съвсем скоро, след като стана ясно, че новият албум на Coldplay "Mylo Xyloto” разби рекорда за най-много онлайн продажби в седмицата след излизането си, съобщава сайтът FreshBusinessThinking. Повече от 80 000 дигитални копия на албума бяха продадени още през първата си седмица след излизането му.

"Mylo Xyloto” стана и последният албум, който премина границата от 100 000 даунлоуда. В общ план данните сочат, че 40% от продажбите на тавата, са направени в онлайн пространството.

В момента 26,6% от общите продажби на албуми, са на дигитални копия. Според данни на Official Charts Company през изминалата година този процент е бил едва 17,5%.

През 2011 г. голям интерес онлайн предизвикаха последните проекти на Лейди Гага, Джеси Джей и Ед Шийрън.

"Окуражаващо е да видим толкова силни продажби на дигиталните албуми непосредствено преди сезона на Коледните подаръци", коментира главният изпълнителен директор на BPI, Джеф Тейлър. "През последните няколко години последната седмица от годината е най-силна по отношение на продажбите на дигитални албуми, тъй като потребителите подаряват ваучери за албуми за Коледа и опитват нови музикални усуги на новите си iPod-и, таблети и лаптопи".

През последната седмица на 2010 г. са били продадени 800 000 копия на дигитални албуми, докато тази се очаква те да преминат границата от 1 млн.

Водещи

Най-четени