Бъдни вечер няма да е същата без ошав 22.12 | 10:43

Вижте как да си го приготвите сами

От Цанка Донкова

Има няколко неща, свързани с коледните и новогодишните празници, които макар че живеем във високотехнологичен свяр, не бива да пренебрегваме. Едно от тях е именно постната храна, която трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер и нечетния брой ястия.

Именно сред тях се нарежда и традиционният ошав. Той е вид компот, който се прави от няколко вида сушени плодове. Най-често това са ябълки, круши и сини сливи.

Разбира се, може да се сложат и други плодове по избор – кайсии, череши, стафиди, а на някои места добавят и джанки. Най-често ошавът се подправя със захар или мед. А тези, които са привърженици на по-здравословното хранене, могат да го подсладят и с кафява захар или заместител на захарта.

Вижте традиционната рецепта за ошав в Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени