Българи ще помагат на бежанците в Гърция 16.04 | 12:10

Над 15 хиляди души в района на Поликастро живеят в полеви условия

От iNews.bg

Българи се включват да помагат за овладяването на бежанската криза в Гърция. Три полеви кабинета за предоставяне на медицински услуги и лекарства на хора, търсещи закрила и бежанци са разположили днес фондация "Ориент България" в района на Поликастро, Гърция.

Теренът се намира на 17 км от границата с Република Македония и на 52 км северно от Солун.

По последни данни към настоящия момент в района има над 15 хиляди души, търсещи закрила, които живеят в полеви условия. Много от децата там страдат от тежки респираторни и други заболявания.

Екипът от медици се състои от педиатър, дерматолог, хирург, интернист и фелдшер. В хуманитарната мисия участват и доброволци-преводачи на организацията.

Организацията координира от месец насам и безплатното разпространение в този район на повече от 40 хил. пити арабски хляб на всеки два-три дни, дарени от веригата за бързо хранене "Аладин Фудс" и сирийски бизнесмени, живеещи в България.

"За тази мисия успяхме да организираме лекари със сирийски произход от Румъния и Германия, както и д-р Аммар Мартини, който живее в Дубай и е директор на неправителствената организация Orient for Human Relief. Организацията има

за предмет на дейност строеж и управление на болници. Също така в Сирия,Турция, Ливан и Йордания се разкриват различни училища и работилници за преквалификация на жени. Бих искал да отбележа, че в момента очакваме отговор от властите в Македония и разрешение да предоставим медицински услуги и лекарства на хора, търсещи закрила и бежанци в района на македонския град Гевгелия", съобщава локалният координатор на "Ориент България" Цветко Цанковски.

Водещи

Най-четени