Атанас Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ 13.01 | 10:00

Законите бяха пренаписани по начин, по който аз смятам, че не всички отговарят на изискванията, смята бившият вицепремиер по управление на европейските средства в три служебни кабинета

От iNews

България получава най-много средства спрямо икономиката си от ПВУ, преди нея е само Хърватска. През 2022 г. България получи първото плащане. Имаше много изказвания и от Асен Василев, и от премиера Денков, че след това работата се е забавила по време на служебния кабинет и щом дойде редовният кабинет, много бързо ще получим парите, но те така и не дойдоха. Това заяви Атанас Пеканов за "Фокус", бивш вицепремиер по управление на европейските средства в три служебни кабинета, по повод второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Припомняме, че премиерът Николай Денков заяви в петък в парламента пред депутатите, че очаква въпросното плащане да се случи до пролетта. Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 700 млн. евро. 

По думите на бившият вицепремиер Атанас Пеканов от редовния кабинет са критикували служебния, че работата се бави и припомни заявката на сегашните управляващи, че за "два-три месеца ще направят всичко".

"Минаха 6 месеца от тогава. Множество пъти имаше обещания "Парите ще дойдат съвсем скоро, през 2023 г." Не дойдоха през 2023 г. Освен това моето мнение е, че няма да получим пълната сума от втория транш, защото познавам добре целите, които трябваше да бъдат постигнати, и някои от тях просто не са постигнати. Законите бяха пренаписани по начин, по който аз смятам, че не всички отговарят на изискванията. Ръководил срещите с Европейската комисия, в които законите, които Зарков беше подготвил, бяха удостоверени, че отговарят напълно на това, което се очаква. Смятам, че някои от законите няма да отговарят на това, което се очаква. Както и т.нар. Пътна карта за декарбонизация. Денков хем пое много ангажименти към протестиращите миньори, хем в същото време изпрати първоначално една версия, после беше променена Пътната карта. Тя в момента не отговаря напълно на това, което трябва, и смятам, че ще получим по-малко пари, отколкото трябва. Трябва да получим 1,3 милиарда, най-вероятно ще получим около 200 или 300 милиона по-малко от тези, които трябва. Най-вероятно ще разберем в следващите седмици или месеци", посочи Пеканов.

Той изрази надежда да получим сумата през първото тримесечие на тази година, но смята, че това може да се случи и да е през второто.

Водещи

Най-четени