Без планове за речните басейни губим европомощи по три програми 15.06 | 18:16

До март 2016 г. България трябва да изпрати в ЕК мерките за водната реформа

От iNews.bg

Като член на ЕС България има ангажимент до декември 2015 г. - най-късно до март 2016 г., да изготви Плановете за управление на речните си басейни, които са инструмент за интегрирано управление на водите, и Плановете за управление на риска от наводнения, след което да ги представи в Брюксел за одобрение и препоръки. Ако не успеем да изпълним изискването в срок, ЕК ще замрази финансирането на страната по три оперативни програми: ОП "Околна среда", ОП "Иновации и конкурентоспособност" и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи на пресконференция Дочка Велкова от Института за икономически изследвания към БАН.

При управлението на водите ЕК изисква от държавата законодателно да уреди спазването на принципите "потребителят плаща" и "замърсителят плаща", обясни ученият.

В годишния доклад на Института се констатира, че към края на 2014 г. дейностите по старата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г. имат минимален ефект върху публичния физически капитал, но се очаква приключените по-късно проекти да променят положително общата картина. Проблемът е, че делът на договорените средства е много по-голям от реално изплатените до момента. Затова учените от БАН препоръчват средствата да се наддоговарят.

Велкова припомни, че Комисията в Брюксел още не е одобрила официално новата програма "Околна среда", макар страната да е изпратила документа още в средата на май. За да компенсира закъснението, правителството поиска разрешение от ЕК и допусна предварителен прием на заявления за финансиране от общините по т.нар. "ранни проекти", за да се ускори забавянето на водната реформа.

 

Пак днес в присъствието на еврокомисаря по регионалната политика на ЕС Корина Керцу вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е много вероятно до дни, в най-лошия случай – до седмица-две, ЕК да одобри окончателно последните две оперативни програми за периода 2014-2020 г. - "Околна среда" и "Региони в растеж".

Водещи

Най-четени