Борисов: Приносът на България за Западните Балкани се оценява високо 28.09 | 10:30

Премиерът имал множество срещи с розлични държавни ръководители, обсъдили важни въпроси

От Ани Романова

"Приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички много високо. Това посочиха лидерите по време на конференцията за Западните Балкани в рамките на форума на ООН. Очакват от нас и занапред да продължим да подкрепяме този път, тази перспектива и темпото да не спада до финалната фаза", написа в профила си във Фейсбук Бойко Борисов.

"Започнахме с конференция за Западните Балкани заедно с президента на Хърватия, с външния министър на Грузия, много бивши президенти и министри. Мисля, че приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички и неслучайно се радваха на нашето участие." Това заяви министър-председателят, който е в Ню Йорк за 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Имахме дълга среща с Доналд Туск. В общи линии репетирахме речите, които имаме и неслучайно толкова аплодирахме това, което той каза. Всички ние сме доста концентрирани върху процесите, които текат. Виждаме колко разединение има в Европа и партньорите ни по света", отбеляза Борисов.

"Не мога да пропусна срещите ми с президента Махмуд Абас и премиера на Палестина. Туск беше и Нетаняху. Близо час Абас обвиняваше Израел във всички грехове. Доналд Туск настояваше за мирно решение и всичко, което и аз съм настоявал на съветите за политически решения на всички конфликти, както и конфликта между Израел и Палестина. Веднага след него Нетаняху извади картите с обвинения към Иран за хранилища, за оръжия. В този триъгълник по тяхно желание направихме тези срещи. Мисля, че до края на октомври премиерът на Палестина ще дойде в България, както и Нетаняху, за да направим двустранно съвещание между двата кабинета на Израел и България. Всички очакват колкото можем да съдействаме в този процес", добави той.

"Да не пропусна и среща с премиера на Виетнам. Досега доста делегации, много приказки, но практически стокообмена ни е около 100 млн. долара. Надяваме се да посети България, той отправи молби към мен. Дружбата между България и Виетнам е десетилетна. Длъжни сме да продължим в тази посока". "Обичам когато минат срещите тогава да говоря, бъдещето време е присъщо на други политически формации, аз обичам да говоря в настоящо време", каза още премиерът на България.

Снимка: Фейсук

Водещи

Най-четени