Брюксел ни следи как са похарчени парите за АЕЦ "Козлодуй" 29.10 | 11:46

От влизането ни в ЕС страната ни е получила близо 868 млн. евро

От Мая Александрова

Брюксел ще проверява как са похарчени европарите, които страната ни получи за извеждане от експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Освен АЕЦ-а делегацията от Комисията за бюджетен контрол на ЕП ще посети и държавното предприятие "Радиоотпадъци". Изпълнителният директор на предприятието Делян Петров подчерта пред БНР, че това е поредната седма или осма проверка на евроинституции и че проверки се правят и от български институции.

"Ще има презентация на развитието на проектите и ще има посещение на място в машинна зала на първи и втори блок. Подготвени сме за всякакви въпроси. Ние сме пред лицензия за извеждане от експлоатация. Досега имахме лицензия и имаме лицензия за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци. С одобряването на доклада по въздействие върху околната среда, което ще стане до края на този месец, ние ще получим лицензия за първи и втори блок и ще започнем вече окончателния демонтаж и в контролираната зона", коментира Петров.

От влизането ни в ЕС страната ни е получила близо 868 млн. евро. Над 40% от тях са харчени за смекчаване на икономическите последици от предсрочното им закриване.

За следващия програмен период парите трябва да се използват само за извеждане от експлоатация, въпреки че според Ивайло Калфин, който е в делегацията, страната ни има право да иска още пари за компенсации.

Водещи

Най-четени