Главчев: България може да изпълни критерия по ценова стабилност за еврозоната 16.10 | 17:45

тогава ще поискаме нов конвергентен доклад, заяви премиерът

От iNews

Според премиера Димитър Главчев България ще изпълни критерия за ценовата стабилност, необходим за присъединяване към еврозоната, до края на годината и тогава ще поискаме нов конвергентен доклад.
На влизане за срещата на върха ЕС - Съвет за сътрудничество в Персийския залив в Брюксел, той заяви:
"Знаете, че последните два доклада на Комисията, на Европейската централна банка бяха юни месец. В момента, в който бъде изпълнен и четвъртият критерии - ценовата стабилност, ще бъдат поискани извънредни конвергентни доклади. Надяваме се, че до края на годината ще покрием и този критерий - от 4 покриваме 3, само един не покриваме, както казах - ценова стабилност. 

В момента, в който бъде покрит, веднага ще бъдат поискани и такива извънредни доклади", заяви Главчев.

На въпрос има ли шанс да получим втория транш от плана за възстановяване и устойчивост, той отговори:
"Първо трябва да бъдат променени решения на Народното събрание, за да може да поискаме - не ние, което и да е правителство, промяна, има договорки с Европейската комисия, но няма как да нарушим действащи в момента решения на Народното събрание. Така че, ако позволят народните представители, може да пристъпим към реални действия, смятам с добър резултат", каза Димитър Главчев.
Служебният премиер заяви още, че няма да повдига въпроса с пленените български моряци от йеменските бунтовници хуси на срещата а на върха ЕС - Съвет за сътрудничество в Персийския залив:

"Не е подходящ форумът за тази цел. Не спираме всички институции в България да правим всичко по силите си, за да могат да бъдат освободени двамата заложника. Всеки ден полагаме усилия в тази посока, но е много специфична и деликатна ситуацията и може би в двустранни срещи би могло, но официално не е подходящо да се повдига тази тема на това ниво", посочи служебният премиер.

Водещи

Най-четени