Готови сме за еврозоната, но не искаме да влизаме сега 22.06 | 12:21

Покриваме всички критерии, каза Дянков в отговор на опровержението на ЕЦБ

От Ралица Стоянова

"Писмото на Европейската централна банка в никакъв случай не е опровержение на това, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната”. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по повод съобщението на ЕЦБ, че финансовото ни министерство е интерпретирало данните на банката погрешно.

Дянков посочи, че България е една от само три страни, които изпълняват числените критерии за влизане в еврозоната. Той допълни, че в писмото излизат две основни тези. "Първата теза е че, журналистът е поставил въпроса – готова ли е ЕЦБ да приеме България в еврозоната? И следователно те са отговорили в две направления", обясни финансовият министър, цитиран от Агенция "Фокус".

Първо направление, според Дянков, е, че този отговор ЕЦБ може да даде само при формално кандидатстване в еврозоната. И понеже България не е кандидатствала за еврозоната, критериите, които сега България изпълнява, и това го потвърждават в писмото, се отнасят само за този период.

"Ние в момента не се подготвяме в момента да кандидатстваме за еврозоната, защото първо тя трябва да се подобри от институционална гледна точка и чак тогава ние да кандидатстваме”, каза финансовият министър. Първият отговор на ЕЦБ е правилен от формална гледна точка, добави той.

Вторият коментар, който е по-специфичен, обяснява, че за да се кандидатства в еврозоната, първо трябва да се кандидатства за механизма ERM II.  "Наистина не сме кандидатствали в ERM II, защото не смятаме, че в момента е полезно за България да тръгне по този процес”, обясни Дянков. Той обаче подчерта, че покриваме абсолютно всички критерии.

Най-четени