Дацов: Вече сме в позиция да минимизираме загубите от неусвояването на средства по ПВУ 19.09 | 19:30

По думите му ЕК и хората, които вземат решения, гледат много несериозно на България

От iNews

Вече сме в позиция да минимизираме загубитекоито се получават от неусвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). 

Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

"Не че някой е правил някакво стратегическо планиране, в което е включил ползите от този План, и сега някаква такава стратегия или предначертани планове сериозно се увреждат. повечето хора мислят, че това са едни пари, които идват допълнително и защо да не ги вземем", добави той.    

Финансистът сподели, че още когато се приемаше ПВУ, му се е струвало, че "ЕК и хората, които вземат решения, гледат много несериозно на България":

"Това е защото ангажиментите, които имахме за структурни реформи, за да бъдат отпуснати парите по ПВУ, бяха лековати и не изискваха кой знае какви значими структурни реформи. Повечето от предвидените в този списък реформи, бяха неща, които изискваха минимални промени в законодателството. Всичко опираше до една дребна политическа воля, която трябва да имаш, за да направиш нещо. Затова аз за себе си съм изненадан, че дори за този лек дневен ред, който беше поставен в ПВУ, провалът е толкова очевиден и огромен".

По думите на Любомир Дацов няма някаква съществена пречка, за да бъдат приети тези закони по ПВУ, а е въпрос на приоритет:

"Занимаваха се с глупавите промени в Конституцията. Ако някой може да обясни каква добавена стойност имат тези промени. За мен това беше похабено време".

Една голяма част от проектите, които бяха предвидени, няма как да бъдат завършени в рамките на сроковете във времето, което остава до 2026 г., изтъкна той и уточни:

"Дори да бяхме изпълнили, приели всички тези закони, нямаше как в пълен обем да усвоим тези пари. Ясно е, че има някакво несъгласие по тези закони, които са предвидени в този списък. ... Трябваше още в началото да се направи приоритизиране на проектите, като се поставят напред тези, които са с висока добавена стойност".

 

Водещи

Най-четени