Джамбазки: Зелената сделка е утопия 03.11 | 19:29

Петър Витанов: Трябва да се отсрочи възможно най-дълго затварянето на въглищните централи

От iNews

"Зелената сделка е утопия, подкрепяна от активисти и лобисти. Повишаване цената на тока е последствие от тази политика", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" Ангел Джамбазки, евродепутат, заместник-председател на ВМРО.

"Ако електрически автомобили заместят тези с ДВГ, ще е нужно много ток, който никой не знае как ще се произведе. Мерки за климата трябва да се вземат, но не и тези от Зелената сделка", категоричен е патриотът.

Според него европейските граждани, включително българите, страдат от водената от ЕС политика, която е деиндустриализирала икономиката и станала изключително зависима от Китай и други страни.

"15 годинин няма да стигнат, за да изградим нови мощности, които да заместят затворените ТЕЦ.  Ние държим на изграждане на нови блокове в "Козлодуй" и на АЕЦ "Белене". Позор е да се съгласяваме със срокове за затваряне, да лишаваме хора от работа и цените да се качват. Това е отстъпване от националния интерес", заяви още Джамбазки.

Евродепутатът смята, че начина на въвеждане на здравния сертификат у нас е било неразумно, а ценно време е било изгубено от правителството за информиране и насърчаване на ваксинацията.

"Важно е да отсрочим възможно най-дълго затварянето на въглищните централи, за да можем да изградим нови мощности, които да ги заместят, включително ядрена енергетика", това каза в предаването Петър Витанов, евродепутат и член на НС на БСП.

"Всички страни се обединиха, че трябва да се направи нещо с климатичните изменения. Ако не се предприеме нещо скоро, планетата няма да бъде пригодна за живот", добави още той.

Според него настоящата висока цена на тока и енергийните носители се дължи на повишено потребление заради пандемията от COVID-19, непълни газови хранилища, а зелената сделка дава най-малко отражение.

Витанов подчерта, че вече всички страни имат план да станат въглеродно неутрални, включително Китай.

"Електроавтомобилите са бъдещето. Най-големите производители преминават на електрически, той ще стане достъпен", заяви още той.

Относно идеята да за намаляване консумацията на месо, за да се намали отделянето на метан, евродепутатът смята, че това е пресилено и би унищожило животновъдството.

За въведения здравен сертификат Петър Витанов е убеден, че е трябвало да бъде въведен, за да се избегне пълното затваряне на всичко.

"Политиката по ваксинация беше много слаба, трябваше да има заддължителна ваксинация в здравеопазването, образование", категоричен е евродепутатът.

Водещи

Най-четени