ЕК потвърди безсилието си да вкара България в Шенген 02.06 | 16:51

Брюксел се блъска от 10 години в стената на Съвета на ЕС, който допуска българи само след граничен контрол

От iNews

Европейската комисия потвърди днес безсилието си да вкара в Шенгенската зона България, Румъния и Хърватия поради съпротивата на част от държавите членки. Еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон (Швеция) представи на пресконференция в Брюксел "Стратегия за укрепване на Шенгенското пространство" и напомни, че според ЕК България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство още през 2011 г., а Хърватия - през 2019 г. Въпреки това Съветът на ЕС (правителствата) не им дава зелена светлина за влизане в зоната без вътрешни граници.

В момента в Шенгенското пространство членуват 26 държави, от които 22 са държави от ЕС. Извън нея остават България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. В Шенгенската зона влизат също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

"По-приобщаващото Шенгенско пространство ще увеличи сигурността на ЕС като цяло, като същевременно изпълни очакванията и на кандидатстващите държави да се присъединят към Шенген. Това също ще допринесе за укрепване на взаимното доверие. Сега зависи от Съвета да предприеме необходимите стъпки тези държави членки да станат част от Шенген", пише в документа.

Няколко държави проявяват недоверие към готовността на България за членство поради ширещата се корупция на високо равнище и недоказаната способност на съдебната й система да се пребори с нея, пише "Сега".

Водещи

Най-четени