ЕК предоговаря доставките на ваксини против COVID-19 09.03 | 17:59

Става дума за предоговаряне на сроковете, а не спиране на доставките, поясниха от комисията

От iNews

ЕК предоговаря доставките на ваксини против ковид и настоява за общ европейски подход

Европейската комисия води преговори за промени на доставките на ваксини против ковид, заяви днес на пресконференция говорител на институцията. Той отбеляза, че става дума за предоговаряне на сроковете за доставка заради големите количества вече налични ваксини, а не за прекратяване на договорите.

Говорителят настоя, че договорите за доставка са сключени с участието на всички държави от ЕС и отчитат нуждите на всяка от тях. По неговите думи е необходимо да се търси общоевропейско решение.

Всички споразумения за доставка бяха договорени от екип, който включваше представители на ЕК и на държавите от ЕС. Всички държави бяха в течение на договорните условия. Съветът на ЕС упълномощи ЕК да предоговори условията, за да се отразят по-добре нуждите на държавите. Важно е да се поддържа "линия на солидарност" и да продължат преговорите за постигане общо решение, заяви той.

Договорите съдържат клаузи за прекратяване, които са "много специфични и технически", каза говорителят. Предоговарянето не означава прекратяване на договора, уточни той.

Източник:Николай Желязков, БТА

Водещи

Най-четени