ЕК спонсорира науката в слабо развитите региони 17.12 | 15:20

Проектът "Катедри на ЕНП" ще помогне на университети и други организации

От Кремена Бедерева

ЕК ще финансира научноизследователската дейност в по-слабо развитите европейски региони.

Университети или научноизследователски институти в по-слабо развити региони в Европа ще получат безвъзмездни средства в размер до 2,4 милиона евро в рамките на пилотна програма на Европейската комисия.

Целта на инициативата е на места, които желаят да си извоюват име в света на научноизследователската дейност на високо равнище, да се привлекат изтъкнати представители на академичните среди.

Проектът "Катедри на ЕНП" ще помогне на университети и други организации, които отговарят на условията, да постигнат такова високо ниво на научните изследвания, което да им позволи да бъдат конкурентоспособни на международно равнище.

Те трябва да докажат, че могат да осигурят съоръженията и средата, необходими за отлична изследователска дейност в съответствие с Европейското изследователско пространство (ЕНП).

След като бъдат избрани, институциите ще предоставят катедри на ЕНП на изявени представители на академичните среди, които притежават капацитета да повишат стандартите и да привлекат допълнителен висококвалифициран персонал.

Също така ще трябва да привлекат и средства от други източници, като финансирането на научни изследвания от страна на ЕС или от регионалните фондове на ЕС.

Пилотната фаза на инициативата "Катедри на ЕНП" ще разполага с 12 милиона евро от бюджета на настоящата Седма рамкова програма за научни изследвания (2007 — 2013 г.) и по време на нея ще бъде изпробвана идеята.

Ако тя се увенчае с успех, Комисията предлага да финансира много по-голям брой катедри на ЕНП, в зависимост от бюджета на бъдещата рамкова програма "Хоризонт 2020" (2014 — 2020 г.).

Водещи

Най-четени