ЕС: От 13.04 на всички нови зарядни станции за електромобили да се плаща само с карти 28.02 | 16:45

Правилата ще бъдат допълнително затегнати на 1 януари 2027 г.

От iNews

Зареждането на електрически автомобили на обществени зарядни станции често изисква много усилия, изтегляне на приложение, различни карти при плащане. Европейският съюз върви в посока стандартизиране на услугата т.е. опростяване на използването на зарядни станции.

Скоро ще бъде по-лесно да се плаща за бързо зареждане на електромобили. Нов регламент на Европейския съюз, който влиза в сила на 13 април, предвижда, че операторите на станциите трябва да позволяват картови плащания в новите колонки. Това означава, че операторите вече не могат изрично да изискват от водачите на автомобили да се регистрират, да плащат предварително или да трябва да използват приложение, за да използват новоинсталирани станции за зареждане на коли на ток.

Правилата ще бъдат допълнително затегнати на 1 януари 2027 г.: тогава ще бъдат въведени изисквания за възможността за плащане с банкова карта във всички бензиностанции, независимо кога са инсталирани. Освен това по-старите станции за зареждане, които може да нямат терминал за карта, ще трябва да инсталират такъв!

Водещи

Най-четени