ЕС актуализира стратегията си за защита на морската област от нови заплахи 10.03 | 17:00

Тя гарантира мирното използване на моретата

От iNews

Днес Европейската комисия и върховният представител приеха съвместно съобщение за засилена стратегия на ЕС за морска сигурност, която да гарантира мирното използване на моретата и да защити морската област от нови заплахи. Те приеха и актуализиран план за действие, чрез който ще се изпълнява стратегията.

Морската сигурност е от жизненоважно значение за Европейския съюз и неговите държави членки. Взети заедно, държавите — членки на ЕС, образуват най-голямата комбинирана изключителна икономическа зона в света. Икономиката на ЕС зависи до голяма степен от наличието на безопасен и сигурен океан. Над 80 % от световната търговия се осъществява по морските пътища, а около две трети от нефта и газа в света се добиват в морето или се транспортират по море. До 99 % от световните потоци от данни се предават по подводни кабели. Глобалното морско пространство трябва да бъде сигурно, за да се разгърне пълният потенциал на океаните и на устойчивата синя икономика. ЕС възнамерява да укрепи широкия набор от инструменти, с които разполага за утвърждаване както на гражданската, така и на военната сигурност.

Адаптиране към нови заплахи

Заплахите и предизвикателствата за сигурността се увеличиха още повече след приемането на Стратегията на ЕС за морска сигурност през 2014 г., което изисква нови и по-енергични действия. Дългогодишните незаконни дейности като пиратството, въоръжените грабежи по море, контрабандата на мигранти, трафикът на хора, оръжия и наркотици, както и тероризмът, продължават да бъдат сериозни предизвикателства. Нужно е обаче да преодоляват нови и променящи се заплахи в условията на нарастваща геополитическа конкуренция, изменение на климата и влошаване на състоянието на морската среда, както и зачестили хибридни и кибератаки.

Това е възможност да се даде тласък на устойчивите решения на многобройните въпроси, свързани с морската сигурност, пред които са изправени ЕС и международната общност. Това е и възможност за засилване на ролята и доверието в ЕС на международната сцена. Неотдавнашните геополитически събития, като например военната агресия на Русия срещу Украйна, настоятелно напомнят, че ЕС трябва да укрепи своята сигурност и да изгради капацитет за действия не само на собствената си територия и в собствените си води, но и в съседните държави и извън тях.

Актуализирана Европейска стратегия за морска сигурност (ЕСМС)

Актуализираната ЕСМС е рамка, в която ЕС може да предприема действия в защита на своите морски интереси, своите граждани, ценности и икономика.

Актуализираната стратегия за морска сигурност поддържа международния мир и сигурност, както и спазването на международните правила и принципи, като същевременно гарантира устойчивостта на океаните и опазването на биологичното разнообразие. Стратегията ще се изпълнява от ЕС и неговите държави членки съгласно съответните им области на компетентност.

Съвместното съобщение и свързаният с него план за действие определят няколко интегрирани действия, които ще допринесат за интересите на ЕС. За тази цел ЕС ще засили действията си по шест стратегически цели:

  • Активизиране на дейностите в морето. Действията включват организиране на военноморски учения на равнище ЕС, разработване на допълнителни операции на бреговата охрана в европейските морски басейни и определяне на нови морски зони от интерес за прилагането на концепцията за координирано морско присъствие (инструмент за подобряване на координацията на съществуващите военноморски и въздушни активи на държавите членки в конкретни морски зони) и засилване на инспекциите за сигурност в пристанищата на ЕС.
  • Сътрудничество с партньорите. Действията включват задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и по-активно сътрудничеството с всички международни партньори в тази област с цел поддържане на основания на правила ред в морето, по-специално Конвенцията на ООН по морско право.
  • Водеща роля в осведомеността по въпросите, свързани с морето. Действията включват засилване на наблюдението на патрулните кораби по крайбрежието и в морето и укрепване на общата среда за обмен на информация (CISE). Целта е да се гарантира, че участващите национални органи и органи на ЕС могат да обменят информация по сигурен начин.
  • Управление на рисковете и заплахите. Действията включват провеждане на редовни оперативни морски учения с граждански и военни участници, наблюдение и защита на критичната морска инфраструктура и корабите (включително пътническите кораби) от физически и киберзаплахи и обезвреждане на невзривени боеприпаси и мини в морето.
  • Развиване на способностите. Действията включват разработване на общи изисквания за отбранителните технологии в морската област, ускоряване на работата по проекти като Европейския патрулен корвет (нов клас военни кораби) и подобряване на нашия капацитет за борба с подводниците.
  • Образоване и обучение чрез повишаване на квалификацията в областта на хибридните технологии и киберсигурността, по-специално от гражданска страна, и провеждане на програми за обучение, отворени за партньори извън ЕС.

Актуализираната стратегия и планът за действие към нея ще допринесат за изпълнението на Стратегическия компас на ЕС за сигурност и отбрана.

Следващи стъпки

Комисията и върховният представител приканват държавите членки да одобрят стратегията и да я прилагат от своя страна. Комисията и върховният представител ще публикуват доклад за напредъка в срок от три години след одобряването на актуализираната стратегия от Съвета на Европейския съюз.

Контекст

Стратегията на ЕС за морска сигурност и нейният план за действие са в сила от 2014 г. Планът за действие беше последно актуализиран през 2018 г. Предложената актуализация е последващо действие в отговор на заключенията на Съвета относно морската сигурност от юни 2021 г., в които Комисията и върховният представител се призовават да направят оценка на необходимостта от такава актуализация.

От 2014 г. насам ЕСМС и свързаният с нея план за действие осигуряват всеобхватна рамка за възпиране и отговор на предизвикателствата пред сигурността по море. Те насърчиха по-тясното сътрудничество между гражданските и военните органи, по-специално чрез обмен на информация. ЕСМС спомогна за насърчаване на основаното на правила управление в морето и за развитието на международното сътрудничество в морската област. Тя укрепи автономността и способността на ЕС да реагира на заплахите и предизвикателствата пред морската сигурност. ЕС се превърна в значим фактор в морската сигурност — той провежда собствени военноморски операции, повишава осведомеността по въпроси от морската област и си сътрудничи с редица външни партньори.

Водещи

Най-четени