Европа е намалила покупките на газ от Русия по-бързо от очакваното 10.10 | 13:20

ЕС потвърди ангажимента си за постигане на целта за пълно отказване от руската енергия до 2027 г.

От iNews

Европа е намалила покупките на газ от Русия по-бързо от очакваното до 15 на сто. Това обяви помощник държавният секретар на САЩ Джефри Паят в Истанбул, предават турските медии, цитирани от БТА.

Паят участва в двудневна регионална конференция на Атлантическия съвет за чиста и сигурна енергия, която започна вчера в Истанбул. В събитието участват представители на бизнеса и висши държавни служители на Турция, САЩ, Европа. Конференцията има за цел да засили енергийното сътрудничество в региона чрез проекти за енергийна трансформация и чиста енергия, както и ролята на региона в енергийната сигурност.

Енергийният преход се ускорява и всяка страна върви по свой собствен път. Ще обсъдим това подробно следващия месец на (конференцията на ООН за климата) COP29 в Баку. От 2022 г. насам Европа диверсифицира енергийните си доставки много по-бързо, отколкото някой би могъл да предвиди. Вносът на руски газ в ЕС е намалял от 45 на сто през 2021 г. до едва 15 на сто през миналата година, каза Паят. 

ЕС също така потвърждава ангажимента си за постигане на целта за пълно отказване от руската енергия до 2027 г., добави той. Паят посочи, че Турция има значителен принос за диверсификацията на източниците на доставки.

 

Водещи

Най-четени