Европа ни дава 126,6 млн. евро за култура 15.10 | 14:35

Става дума за периода 2009-2014 г.

От Мая Александрова

За периода 2009-2014 г. за България са предвидени 126,6 млн. евро за 16 програми от два европейски финансови механизма – на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм. Това съобщи заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова, цитирана от БТА.

Златанова присъства на подписването на споразумението за изпълнение на една от 16-те програми – "Културно наследство и съвременни изкуства". Подпис на документа сложиха още министърът на културата д-р Петър Стоянович и Марияна Кордова, директор на дирекцията "Мониторинг на средствата от ЕС" и ръководител на Националното координационно звено по финансовия механизъм на ЕИП. На церемонията присъства и посланикът на Норвегия Гюру Катарина Хелвик Викьор.

"Намаляване на икономическите и социалните различия в ЕИП и укрепване на двустранните отношения между донорите и бенефициентите е общата цел на програмата. Тя ще допринесе също за развитието на образованието, социалното приобщаване и за повишаване на културния капацитет", посочи Златанова.

Тя благодари на норвежкото правителство и на посолството на страната за подкрепата и пожела успех на Министерството на културата в изпълнението на програмата.

Най-четени