Европейският парламент одобри по-строг контрол за диетичните храни 15.06 | 11:46

Става дума за храните за кърмачета и малки деца, храните с ниско съдържание на глутен, храните за спортисти, храните за отслабване и диети с ниско съдържание на калории

От Кремена Бедерева

По време на пленарното заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург беше обсъдено и гласувано предложение на Европейската комисия за регламента относно храните, предназначени за кърмачета и малки деца, и храните за специални медицински цели.

Основните елементи, включени в законодателното предложение, засягат храните за кърмачета и малки деца, храните с ниско съдържание на глутен, храните за спортисти, храните за отслабване и диети с ниско съдържание на калории.

Целта на новия регламент е не само да се опрости съществуващата законодателна рамка, но също така да се създаде по-високо ниво на защита на потребителите. Новото законодателство предлага редица ползи за тях. По този начин ще бъде създадено подробно законодателство с възможно най-голям обхват от целеви групи.

Чрез доклада защитата на потребителите ще бъде по-ефективна и ще предоставя по-информиран избор както за съдържанието на тези специфични храни, така и за здравето на европейците. Етикетирането на тези храни ще бъде ясно и лесно за разбиране. Това е и причината понятието "диетични храни" да отпадне, тъй като вече не е уместно - досега нямаше ясни критерии, по които храните да се определят като диетични.

Предложението опростява също така съществуващата законодателна рамка и допринася за по-доброто функциониране на вътрешния пазар. Новият регламент предвижда намаляване на административната тежест за компаниите, особено на малките и средни предприятия, допринася за повишаването на прозрачността в преработката на храни и допълнително ще стимулира свободното движение на тези стоки. Реформата ще насърчи иновациите и конкуренцията в този сегмент от сектора на храните.

Това е третият законодателен акт, който засяга въпросите за храните като цяло и се стреми да рационализира и изясни правилата за етикетиране, и състав на продукти, представляващи около 1-2% от общия пазар на храни. Тази мярка ще допринесе за преодоляване на проблемите с разграничаването на храните за нормална консумация, и тези за специфични нужди.

Водещи

Най-четени