Журналистите Тошо Тошев и Светлана Йорданова осъдиха България в Страсбург 03.10 | 12:05

Европейският съд по правата на човека призна, че спрямо тях българските власти са извършили нарушение на правото им на свободно изразяване

От Кремена Бедерева

Журналистката Светлана Йорданова и главният редактор на в. "Преса" Тошо Тошев осъдиха България в Страсбург.

Европейският съд по правата на човека призна, че спрямо тях българските власти са извършили нарушение на правото им на свободно изразяване (чл. 10 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи), пише "Правен свят".

Поводът за решението на Страсбург е абсолютен съдебен произвол срещу Светлана Йорданова и Тошо Тошев, които преди години бяха осъдени от българските съдилища да платят обезщетение на бившия служител на МВР и на Националната следствена служба Николай Тодоров, цитиран като обвиняем в публикация на в. "Труд" от 1996 г.

Скандалното е, че в публикацията, с автор Светлана Йорданова, се цитира напълно добросъвестно официално съобщение на пресцентъра на МВР, както и на прокурор от военна прокуратура за образувано наказателно производство, направено в присъствието на няколко журналисти и отразено и в други медии.

Наказателното дело срещу бившия служител на МВР Николай Тодоров за злоупотреба със служебно положение (неправомерно присвояване, укриване и използване на секретни служебни документи) беше прекратено години след това.

Парадоксално е, че Военната прокуратура шест пъти внася в съда обвинителен акт срещу Николай Тодоров, но и шестте пъти съдът го връща за допълнително разследване поради процесуални нарушения, свързани най-вече с не посочване на конкретни вредни последици. Накрая наказателното производство е прекратено през 2003 г.

Междувременно Тодоров е завел дело още през 1999 г. срещу Йорданова и Тошев за накърнената си чест и след многократно връщане през инстанциите (първоначално Софийският градски съд отхвърля иска му), през 2004 г. получава решение в своя полза за общо 10 000 лв. обезщетение. Решението предизвика силно обществено възмущение, появиха се много коментари, включително и от високопоставени политици, че това е пример за целенасочена саморазправа с медия.

Съдът в Страсбург прие, че Светлана Йорданова, която сега работи като редактор във в. "24 часа", ще получи обезщетение от 4500 евро, плюс 1518 евро за разноски по делото. Тошо Тошев не е претендирал обезщетение за вреди и разноски по делото.

В решението си Eвросъдът изрично прави уговорката, че той не цели да изземе функциите на националните съдилища по този спор, а да изследва дали в случая е спазeн необходимият баланс между правото на изразяване и задължението да се опазва репутацията на всеки, в контекста на жизненоважната роля на пресата на "обществен пазач" ("public watchdog").


 

Водещи