Златанова: Спекулация е, че 2014 г. ще е нулева за европарите 03.12 | 17:18

Проблемът с програмата за развитие на селските райони идвал от правителството на ГЕРБ

От Мая Александрова

"Приказките, че 2014 г. ще е нулева за европарите, са гигантска спекулация." Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на дискусия за новите земеделски европрограми.

"Двата програмни периода се застъпват и ще продължи приемът на проекти и по стария ред. За новите мерки пък се прави всичко възможно някои да стартират още в началото на следващата година. Например това ще се случи по оперативните програми "Човешки ресурси" и "Транспорт", заяви Златанова.

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че имат готовност първа да стартира мярката за младите земеделски производители.

Проблемът със забавянето на новата програма за развитие на селските райони дошъл оттам, че трябвало да се преработи цялата, защото завареният вариант от правителството на ГЕРБ не удовлетворявал никого – нито земеделците, нито Еврокомисията.

Главният секретар на асоциацията на българските фермери Теодор Иванов поиска фермерите да не се делят на малки и големи.

Най-голям интерес имаше към конкретните срокове, в които ще започне приемът по новата Програма за развитие на селските райони 2014–2020 г.

Въпреки проблемите с програмата за развитие на селските райони земеделският министър Димитър Греков увери, че до 2020 г. българските земеделци ще получат 15 млрд. лева.

Водещи

Най-четени