Илияна Йотова ще бори мафията в Европа 19.03 | 12:14

Тя стана зам.-председател на комисията "Антимафия" в Европейския парламент

От Диана Цветкова

Евродепутатът Илияна Йотова е избрана за заместник-председател на Комисията за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент.

Тя поема поста в критичен момент, в който дебатът по изготвянето на законодателна рамка за борба с криминалните дейности в Европейския съюз е в решителен етап, коментират от кабинета на Йотова.

Веднага след избора българският евродепутат от групата на социалистите пое председателството на заседанието на Комисията, по време на което е представен междинният доклад за препоръки и действия относно борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в ЕС.

Докладът, който ще бъде готов до септември, предлага законодателна рамка на европейско ниво за борба с престъпленията, ощетяващи данъкоплатците в целия ЕС.

Освен съгласувана законодателна рамка, мерките срещу организираната престъпност включват по-прозрачна система на банките и професиите, изготвяне на "черни списъци" с компании, за които има съмнения за злоупотреби с евросредства и създаване на Европейска прокуратура.

Комисия "Антимафия" е създадена през март 2012 след приемането на резолюцията на ЕП за борба с организираната престъпност. Нейната цел е да изготви цялостен план за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари на територията на ЕС.

Водещи

Най-четени