НАТО ще създава европейска ПВО, България ще е част от нея 13.10 | 19:40

това ще се случи чрез съвместно придобиване на противовъздушно и и противоракетно оборудване от европейските нации

От iNews

България и още 13 страни-членки на НАТО, както и Финландия, която тепърва предстои да се присъедини към Алианса, подписаха декларация за намерение, с която да се създаде "Европейска инициатива за въздушен щит", предаде БНР.

Ръководената от Германия инициатива цели да създаде европейска противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на противовъздушно и и противоракетно оборудване от европейските нации, се казва в съобщението на Алианса. Според Ройтерс става дума за системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Заместник генералният секретар на Пакта Мирча Джеона определи ангажимента като "решаващ в момент, в който сме свидетели на безскрупулните и безразборни ракетни нападения от Русия в Украйна, които убиват цивилни и рушат критична инфраструктура.

"Новите системи, които са оперативно съвместими и интегрирани в рамките на противовъздушната отбрана на НАТО, ще подсилят значително способностите за защита на Алианса от всякакви въздушни заплахи", допълни той.

Останалите страни, които се включват в инициативата, са Белгия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Обединеното кралство.

Водещи

Най-четени