Нехамер след срещата с Денков: Разширяване на Шенген е немислимо в момента (ВИДЕО) 24.10 | 20:00

Българският премиер е на еднодневно посещение във Виена

От iNews

Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние като Австрия сме България за всички усилия, които полага за да запази външните граници на ЕС. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков, който е във Виена.

"Шенген трябва да бъде поправен, докато не се случи няма как да го разширим. Шенгенската система в момента не отговаря на истинския си смисъл. Шенген означава да няма вътрешни граници, да съществува добра, сигурна външна граница, това в момента не е така", добави Нехамер. 

"Солидарно трябва да застанем срещу "Хамас". "Хамас" използва населението като заложници и това трябва да престане", каза още австрийският канцлер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново. 

"Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. България и Австрия имат много общи позиции. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите", заяви Николай Денков.

Водещи

Най-четени