Новаков: Подозираме, че полицията също е допринесла за инцидента в Скопие 30.07 | 12:40

„Езикът на омразата се превръща в действия от омраза”, подчерта евродепутатът

От iNews

В българската делегация в ЕНП имаме подозрения, че полицията също е допринесла да се случи инцидентът с българина в Скопие. Част от колоната от автомобили с български фенове е била отклонена през квартал, в който са били причакани и са станали обект на агресия. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

"Виждаме нещо съвсем закономерно – езикът на омразата, когато продължи достатъчно дълго, се превръща в действия от омраза. Искам да кажа на всички отговорни официални лица в РСМ, е че в тази сграда (на Европарламента) ще влизат само като посетителска група, докато такива неща продължават да се случват с българи в Северна Македония”, подчерта той пред "Нова".

Външният министър на РСМ Буяр Османи призова да не се правят изводи от случилото се и че става въпрос за кавга между футболни агитки, а не толкова за език на омразата. Новаков контрира, че инцидентът се е случил преди мача и не прилича на обичайните футболни спречквания.

"В Македония вероятно е имало десетки мачове през последните няколко месеца. Такива неща не са се случвали с никой друг отбор на никоя друга държава. Случи се точно с българските фенове, точно в Северна Македония”, допълни евродепутатът.

Според него в РСМ расте второ поколение от хора, които откровено мразят България. "И по този начин няма как да продължат напред”, категоричен е Новаков. И добави: "Усещането е, че агресията се засилва. Абсолютно необяснимо за мен, тъй като България недвусмислено каза, че бъдещето на РСМ е в ЕС”.

Водещи

Най-четени