Пазете журналистите: Еврокомисията издаде препоръка как 16.09 | 18:54

От iNews

Европейската комисия издаде първите по рода си препоръки за защита на журналистите в страните членки на Общността. От Брюксел призовават на журналистите да бъде предоставяна охрана при заплаха, съдействие при подозрения за подслушване, предоставяне на скривалище и други.
 

"Никой журналист не трябва да бъде убиван или нараняван заради работата си. Трябва да подкрепяме и защитаваме журналистите, защото те са от съществено значение за демокрацията", каза зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

 

По данни на ЕК 908 журналисти в 23 европейски държави са били атакувани само през 2020 г. От 1992 г. насам 23-ма са загубили живота си. От Комисията казват още, че пандемията е затруднила допълнително работата на журналистите, тъй като е ограничила достъпа им до събития, което пък се е отразило и на доходите им.

 

Освен мерките срещу насилие, включващи допълнително полицейско обучение и създаване на независими служби за подкрепа, Брюксел призовава властите да разследват всички криминални деяния, а при нужда да използват помощта на Европол и Евроюст.

 

По отношение на противодействието на подслушването се препоръчва журналистите да могат да поискат и съдействие от органите, занимаващи се с киберсигурност, които да проверят дали някое от устройствата им не е компрометирано.

 

От ЕК ще влязат и в ролята на медиатори в страни, в които има висока степен на недоверие между представителите на властите и медиите.

 

Водещи

Най-четени