Правителството докладва за построеното с парите от ИСПА 21.01 | 20:53

Пречиствателни станции, ВиК мрежи и пътища са сред успешно приключените проекти

От Георги Георгиев

Тринадесет пречиствателни станции за отпадни води, 194,4 км канализационна и 337,9 км водопроводна мрежа, както и 5 регионални депа за твърди битови отпадъци са изградени до този момент по програма ИСПА, съобщи пресцентърът ма Министерски съвет.

Това бе отчетено на провелото се днес осмо заседание на Комитета за наблюдение изпълнението на проектите, финансирани по програмата.

По ИСПА са рехабилитирани 205 км пътища І клас и 39 км автомагистрали. До месец юни 2011 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация още 19,135 км автомагистрали, 67 км ж.п. линии и 7 гари.

Заседанието бе предхождано от двудневни технически срещи, в които участваха представители на различни европейски и международни финансови институции, на крайните бенефициенти и неправителствени организации.

Програма ИСПА стартира през 2000 г., като един от трите финансови инструмента на общността (ИСПА, ФАР и САПАРД), създадени да подпомогнат десет централно и източноевропейски страни в подготовката им за присъединяване към ЕС.

За 10 години на страната ни бяха предоставени 880,04 млн. евро безвъзмездна помощ, 367,4 млн.евро заемни средства от МФИ и национално съфинансиране на стойност 445,5 млн.евро.

Крайните разплащания по ИСПА ще бъдат направени през тази и следващата година, когато ще бъде направена цялостна оценка по отношение ефективността на програмата, добавят от пресцентъра на Министерски съвет.

Водещи

Най-четени