Радомир Чолаков: ПВУ е станал сума от индивидуални желания 25.09 | 20:30

По думите му от него са извадени важните неща

От iNews

Вчера в предаването бившия вицепремиер Атанас Пеканов упрекна политиците, че заради неприети, но подготвени отдавна закони, губим много пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

Радомир Чолаков, който е бивш председател на правната комисия от ГЕРБ за законодателството, необходимо за усвояване на евросредствата по ПВУ, не се съгласи с него. 

"Планът за възстановяване и устойчиво е бил разработен още през 2020 г. от тогавашното правителство. Бил е съгласуван с Европейската комисия и абсолютно готов да бъде внесен. Поради изтичането на мандата обаче тогавашното правителство реши джентълменски да го остави на следващото правителство, което да го внесе. В този план тогава имаше ВиК системи, имаше земеделско напояване, имаше саниране. Всички тези неща бяха извадени и една година се забави плана, защото правителство на Кирил Петков и Асен Василев и като служебни премиери, и като правителство след това - решиха да го предоговарят", коментира Радомир Чолаков, бивш председател на правната комисия от ГЕРБ за законодателството, необходимо за усвояване на евросредствата по ПВУ.

Според него от плана са извадени важните неща.

"Той е станал някаква сума от индивидуални желания на лобистки групи или на неправителствени организации и желания на администрацията. Аз не виждам в момента в този план нещо, което е пряко насочено към хората. Какво стана с дигитализацията на училищните дневници, на рецептите и така нататък. Планът щеше да бъде 6 милиарда и 200 милиона, а беше намален на 5 милиарда и 600 милиона, тоест 600 милиона бяха загубени във времето, в което Пеканов беше служебен вицепремиер и отговаряше за европейските фондове. Тогава по искане на правителството бяха извадени 6 проекта. Межди тях този за дигитализация на пощите, европейска система за управление на влаковете и система за контрол на водите", заяви още Чолаков.

Той обясни, че мотивите са били обективна невъзможност да се изпълнят.

 

Водещи

Най-четени