САЩ реши проблема със скъпия газ в ЕС като достави втечнен с танкери 20.01 | 15:45

Досега този месец Европейският съюз е получил обеми на природен газ от САЩ, които са пет пъти по-високи от доставките на руски газ по тръбопровода

От iNews.bg

Природният газ в Европа поевтинява към 70 евро евро за мегаватчас, доближавайки се до нива, невиждани през последните два месеца. Това се случва на фона на нарастващите потоци на втечнен природен газ, по-високото производство на вятърна енергия и нарастващото използване на газ от хранилищата в Германия.

Досега този месец Европейският съюз е получил обеми на природен газ от САЩ, които са пет пъти по-високи от доставките на руски газ по тръбопровода.

Още четири танкера за втечнен природен газ (LNG) трябва да пристигнат във Великобритания, Белгия и Холандия до края на януари, показват данните на Refinitiv Eikon.

Междувременно доставките на газ по газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад в Европа, остават и в четвъртък стабилно в реверсивна посока от Германия към Полша, като се движат в този обратен режим на изток за 31-ви пореден ден, предаде Ройтерс. Този важен газопровод по принцип доставя около една шеста от годишния руски газов експорт за Европа и Турция.

Наскоро "Газпром" заяви, че не е резервирал капацитет за изпомпване на газ за Европа през този важен газопровод и за следващия месец.

В същото време преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, е стабилна и възлизат на 287 993 мегаватчаса (MWh) на ден.

Това ниво е стабилно в сравнение с преносимата мощност, наблюдавана от началото на 2022 г., но остава далеч под нивата от над 900 000 MWh на ден, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 г., както и с 60% под нивата година по-рано, показват данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, цитирани от Ройтерс.

През първата половина на търговията в четвъртък фючърси на газа на газовия хъб TTF се понижиха с над 6% под 70 евро за мегаватчас, като в самия старт на търговията цената достигна за кратко 69,50 евро - малко над важните ценови дъна около 65,50-69,00 евро, достигнати за кратко на 31-ви декември 2021 г. и на 13-ти януари 2022 г. Евентуален спад на цените под тези нива може да доведе до поевтиняване на природния газ в Европа към важното бивше дъно от началото на ноември 2021 г. около 61,50 евро за мегаватчас.

След спада до 69,50 евро обаче последва известен отскок, като към 11.30 часа българско време газовите TTF фючърси се търгуват около 71,50 евро за мегаватчас, но все още със спад от около 5% в рамките на деня.

На газовия хъб "Балкан" природния газ в началото на деня пък се търгува на ниво от 164 лева за мегаватчас, или около 83,85 евро за MWh, поевтинявайки с 5,73% спрямо цената на затваряне в сряда, съобщава БНР.

Водещи

Най-четени