Сензация! Сухопътните граници между България, Румъния и Гърция падат - напук на Австрия 25.01 | 13:50

В писмо балкански политици дават идета и се аргументират,ч е освен всички други ползи махането на граничния контрол би спомогналоза намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха

От iNews.bg

Депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Даниел Лорер, заедно с румънски и гръцки евродепутати, предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на ПП.

 

Балканските политици написаха съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис. Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложение за премахването на граничния контрол между трите балкански страни по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС).

Лорер и колегите му аргументират своето предложение. Те посочват, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген. По думите им Европейският парламент (ЕП) издал множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген.

Друг техен аргумент е, че с премахването на контрола по границата ще се увеличи туристическия поток от Румъния и България към Гърция. Според тях махането на граничния контрол би спомогналоза намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Четиримата политици смятат, че бързото и решително прилагане на предложението ще увеличи съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на сътрудничеството в рамките на ЕС. Предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения.

Водещи