Страсбург осъди България за предаден на Турция журналист 20.07 | 16:59

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил

От iNews

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права.

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил.

Журналистът поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в неговата страна. Вместо това той бил върнат на турските власти веднага, три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция, се посочва в съобщение на съда.

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде малтретиран в Турция, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила, отбелязва съдът.

Днешното решение предвижда нашата страна да плати на жалбоподателя обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди, уточняват от БТА.

Водещи

Най-четени