Съветът на Европа с препоръки за разследването на българския главен прокурор 11.12 | 19:19

Комитетът очаква България да представи данни от разследванията на полицейското насилие при протестите в София през 2020 г.

От iNews

Комитетът на министрите към Съвета на Европа има препоръки, свързани с действието на механизма за разследване на българския главен прокурор. Това се отбелязва в решенията, приети на заседание в края на миналата седмица в Страсбург, се посочва в съобщение от пресслужбата на Съвета на Европа.

Комитетът приветства назначаването на съдия, който да разглежда сигнали срещу главния прокурор и настоява за бързо решаване на всякакви практически въпроси за осигуряване на подходящи условия за работата на този съдия. Изразено е очакване България да разясни прилагането на правилата за отвод и обосновката за разрешаване на отстраняване от длъжност на главен прокурор за всички видове правонарушения. Комитетът приканва нашата страна да обмисли дали при обсъждането на промените в Конституцията да бъдат взети предвид препоръките на Венецианската комисия, свързани с опасностите от злоупотреби при подобни разследвания. Изразено е очакване бъдещото назначаване на разследващ сигнали срещу главния прокурор да бъде извършвано от независима институция, за да се избегне политизиране, както и да се предвидят стъпки, когато се стигне до временно отстраняване или освобождаване на разследващия.

По въпроса за насилието при полицейско задържане или в местата за лишаване от свобода у нас са приветствани законодателните промени от тази година, с които се въвежда правото на съдебно обжалване на отказ за предприемане на наказателно разследване. България е призована да обмисли необходимостта от определяне като престъпление на изтръгването на самопризнания от заподозрян, на когото не са предявени обвинения, както и да въведе видеозапис на разпитите на заподозрени.

Комитетът настоятелно призова българските власти да представят конкретни мерки за осигуряване на своевременен достъп до правна помощ на задържан и уведомяване на онези, посочени от него, както и до бързи лекарски прегледи. Отправен е също призив лекарите в тези случаи да бъдат професионални и независими. България е призована да осигури надзор на предварителните разследвания по случаи на полицейско насилие от прокурори, които не работят често със заподозрените извършители, пише БТА. Очаква се нашата страна да предприеме мерки полицаите и затворническите служители, които са били осъдени за престъпления, включващи малтретиране, да бъдат уволнявани, а заподозрените техни колеги да бъдат отстранявани от работа.

Комитетът очаква България да представи данни от разследванията на полицейското насилие при протестите в София през 2020 г., както и да осигури национална система за събиране на статистически данни за жалби, наказателни преследвания и дисциплинарни и наказателни мерки, свързани с малтретиране от служителите на реда.

Водещи

Най-четени